Szerelem és fizika

A Radnóti Színház új játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban mutatjuk be a fiatal angol szerző Nick Payne többszörösen díjnyertes színdarabját, a Csillagképeket Szilágyi Bálint rendezésében. A történet egy multiverzumban, azaz párhuzamos univerzumokban játszódik; a két szereplő viszonyát és történetét/történeteit ezek között a párhuzamos életek között ugrálva ismerjük meg. Az interjút Hárs Anna, a darab fordítója készítette.

A darab szerkezete a kvantumfizikának azzal a feltételezésével játszik el, hogy végtelen számú univerzum van, és minden egyes esemény minden lehetséges kimenetele megtörténik ezek valamelyikében. Milyen érzéssel tölt el a gondolat, hogy végtelen számú van belőlünk, és bármit csinálunk, annak az ellenkezőjét is megtesszük egy másik univerzumban?

Szilágyi Bálint: Semmilyennel. Nem tudom, mi a gyakorlati jelentősége a saját életemre nézve. A döntések felelőssége ettől még ugyanúgy megvan, és az én
tudatom úgyis ebben a létezésben van benne. Minden kimenetel létezik, de egy ösvényen kell végigmenned. A női karakter is erre ébred rá a darab során. Az elején azt mondja, hogy "az egyenleteinkben nyoma sincs a szabad akaratnak", részecskék vagyunk, picik és jelentéktelenek, és egy meghatározott törvény szerint kóválygunk a térben, különösebb cél nélkül. Ezt úgy mondja, mint egy krédót. Ehhez képest amikor már nagyon sok minden megtörtént vele, túl van a megcsaláson, házasságon, betegségen, azt mondja, hogy "nekem kell, hogy legyen választásom". A korábbi meggyőződése a halál tükrében egészen más színezetet kap. Azt sejtem, hogy amikor a halállal szembekerül az ember, az sok mindent felülír.

0 Tovább

Négy az egyben

Be merjük ismerni magunknak, hogy Tartuffe-ök és Orgonok vagyunk? Hogyan lesz egyetlen koherens szerep négy fajsúlyos dráma főhőséből? És mit árul el a rendezői koncepcióról egy kutya hiánya? Hegymegi Máté első radnótis munkájaként a Molière - the passion című dráma magyarországi bemutatóját rendezi. Az interjút Nagy Klára készítette.

Miért gondolod, hogy fontos ezt a drámát ma megrendezni?

Hegymegi Máté: A darab egyik különlegessége, hogy egybefűzi négy Molière-dráma címszereplőinek személyiségét, cselekményszálait, ami már önmagában kuriózum. Ennek a darabnak a középpontjában az ember áll a maga kegyetlen önzőségével, ami kisszerűvé teszi. Azzal, hogy a darab szerzői - Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval - egybeírták ezt a négy erősen negatív tulajdonsággal bíró figurát, egy szinte már nem is létező embertípust teremtettek meg, aki végletekig viszi az önzést. Pont az itt látható szélsőségek miatt bárki könnyen rá tud ismerni a sajátjaira. Míg kevésbé koncentrált dózisban talán csak meglegyintene egy ilyen felismerés, ezt a radikális önzést látva viszont egyenesen arcul csap. Miközben a dráma megtartja Molière humorát, nagyon sötét képet is fest az emberről. Ez a groteszkség nekem nagyon szimpatikus.

0 Tovább

Mit érdemes a nyilvánosság elé tárni? | Bálint András válASZOL

Egy író, zeneszerző, filmművész, színész magánélete nem közügy, az az intimszféra része. A nyilvánosság, a közönség ismerheti, megismerheti őket műveiken keresztül: alkotásaikban, verseikben, képeiken, alakításaikban. (A magyar celebek magánélete életművük elengedhetetlen része, ők ebből élnek.)

Egy színésznek, amennyiben értelmiséginek és gondolkodó lénynek tekintjük magunkat, lehet véleménye a világ dolgairól, de ebben a hiszterizált közéletben ne próbáljon a magyar pártpolitika ügyeihez hozzászólni, és nem tartom helyesnek, ha politikusok mögé áll a tribünre.

Egy színigazgató, aki egész társulatáért felelős, nyilvános megszólalásaiban legyen óvatos és megfontolt. Aktív direktorként én is körültekintően nyilatkoztam, de most már nem mindig „fogom be pörös számat”. Például megszólaltam az Erzsébet téri Nemzeti Színház építkezése leállításának húszéves évfordulóján. A nyilvánosság elé tártam véleményemet a Soroksári úti Nemzeti épületéről, esztétikai hiányosságairól, színháztechnikai avultságáról és arról, hogy a következő száz évben aligha fog korszerű Nemzeti Színház épülni Magyarországon. Úgy gondolom, helyesen tettem.

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Menekülsz valami elől? Mi lehet a haszna a menekülésnek? | kELEMEN jÓZSEF VÁLASZOL

Igen: menekülök a nehéz döntések elől, a tehetségtelen pillanataim elől, álmomban az ismeretlen lény elől — de valami érthetetlen ok miatt nem tudom emelni a lábam —, (el)menekülök, ha szembesítenek a hibáimmal, menekülök(nék) az öregség és a betegségek elől, menekülök csak úgy. Belemenekülök.

Haszna?

Az nincs...

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Totth Benedek: Légszomj

Totth Benedek Író, műfordító, aki Holtverseny című kultregényéért elnyerte a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Branden Jacobs-Jenkins Gloria című kortárs színdarabját Totth Benedek friss fordításában mutatja be a Radnóti Színház.
Légszomjának narrátora az elmozdulás és az elmozdulni képtelenség körében fulladozik.

Egyre erősödik a légszomjam, kilégzéskor sípolva távozik a tüdőmből a levegő. Éjszakánként gyakran fuldokolva ébredek, ugatva köhögök, az alvászavar már a munkámra is kihat, a férjem másik szobába költözött, hogy legalább ő tudjon aludni. Sokszor szorít a mellkasom, mintha ráült volna valaki, én egy gúnyos arcú bohócot képzelek oda, de az orvosomat ez nem érdekli. Hörgőtágítót ír fel, abban bízik, hogy a simaizomzat ellazításával megnyílnak majd a légutak. Egyre többet használok belőle. Az orvos azt mondja, az asztmás betegeknél jól érzékelhetően csökken a csúcsáramlási sebesség, amit egy kis készülék segítségével otthon is meg tudok mérni. Egyre sűrűbbek a köhögési rohamok, fáradtan és kimerülten ébredek. Lassan már aludni sem merek, rettegve csukom be
a szemem este.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.