1 kérdés | Schneider Zoltán: Van vágy-történeted? Tudod kezelni az indulataidat? Szeretsz beszélni az érzelmeidről?

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, amikor még fatal voltam és bohó, amikor még nem éltem boldog házasságban, mint most, amikor még nem tudtam kezelni az indulataimat, pontosabban a vágyaimat − ez egy szexuális téma −, én egy párkapcsolatban éltem, és ő is párkapcsolatban élt, de annyira vonzódtunk egymáshoz, hogy végül nem bírtuk tovább, és megesett, aminek talán nem lett volna szabad megesnie... És akkor eléggé hosszan „négyesben” éltünk, mondhatni „boldogan”. Majd egyszer csak mindketten otthagytuk a párunkat, és onnantól kezdve nem működött a dolog. Gondolom, nálam okosabb emberek a témáról könyvtárakat írtak tele – én arra jutottam, hogy valószínűleg ő valami pótszer volt nekem, ami a másik kapcsolatomban nem volt meg, vagy már nem létezett. Viszont onnantól kezdve, hogy ketten maradtunk, lehet, hogy én voltam lelkileg lusta, vagy egyszerűen nem eléggé nyitott, de nem is kerestem benne azt, ami előtte a páromban megvolt – vagy tényleg csak fatal voltam. Egyikünknek sem működött ez a kapcsolat, pedig nagyon erősen kötődtünk egymáshoz.

Egyébként az indulataimat szerintem eléggé jól kezelem. Talán csak az tud kizökkenteni, amikor tehetetlennek érzem magamat egy helyzetben, vagy igazságtalanul megvádolnak. Gyerekkoromban – magam sem tudom, miért – haraptam. Egy nálam idősebb srác nem akarta visszaadni a vízipisztolyomat, én pedig más megoldást nem láttam, hátba haraptam.

Az érzelmeimről nem szoktam beszélni, vagy csak felszínesen, a jéghegy csúcsáról, és csak akkor, amikor valami gond van, és kikívánkozik belőlem. De igazán mélyre menően nem szoktam. Vagy ha igen, akkor csak nagyon közeli barátokkal vagy a feleségemmel. De velük sem mindenről. Szerintem az embernek a belső ügyeit magának kell megoldania, egyedül kell kisakkozni. De attól még, hogy nem beszélek róla, a színpadra persze próbálom odarittyenteni az én kis „belső, titkos világomat” – és ha sikerül, akkor ott megmutatom.

 

Megjelent a Radnóti 2019|2020-as Évados Magazinjában.

fotó: Máté Balázs

0 Tovább

Ami a két mondat közt van

Hogyan lehet eligazodni egy munkahelyzetben távoli, ismeretlen közegben? Hogyan lehet itthon dolgozni? Alföldi Róberttel beszélgettünk, aki a következő évadban Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját rendezi a Radnóti új játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban. Az interjút Proics Lilla készítette.

Sokat dolgozol.

Alföldi Róbert: Egyáltalán nem dolgozom sokat.

Igaz, hogy egy szemernyi fáradtságot sem látok rajtad… Ennyi gyakorlat, munka után hogyan fogsz hozzá egy következő feladathoz?

A. R.: Nagyon pontosan igyekszem tudni, miért csinálom az adott előadást, illetve azt is, hogy egy helyzetben meddig mehetek el. Hétköznapi tapasztalat, hogy egyre kisebb mozgástere van annak, hogy éles dolgokról lehessen nyíltan beszélni. Ez egyrészt rettenetes, másrészt rákényszerít, hogy minden munkámban minél pontosabban és hitelesebben fogalmazzak, és a folyamatos gyakorlás teremt lehetőséget arra, hogy komolyan meg lehessen tanulni ezt a szakmát, amely még lassan harminc év után sem érdektelen a számomra.

0 Tovább

1 kérdés | Bálint András: Szerinted mi az értelme a demokráciának?

A színház nem demokratikus intézmény, mondják, de a civil társadalomban, állampolgári közérzetünk szempontjából szükséges a demokrácia. Milyen demokrácia?

Polgári vagy szocialista, liberális avagy illiberális, nemzeti vagy esetleg népi?

„Próbálkozik a demokrácia” – mosolygott egy barátom, amikor 1985-ben pályázatot írtak ki a Radnóti Színpad direktori posztjára, a népi demokráciánk utolsó évtizedeiben ugyanis nem létezett színigazgatói pályázat. A szakmai bizottság végül engem javasolt a nálam politikailag esélyesebb kollégáimmal szemben, és a Fővárosi Tanács kinevezett. Dolgozott a demokrácia.

Igazgatásom első éveiben nyitott műsorpolitikával – a Szóváltás sorozat felvilágosult vitaestjeivel, ahol a társadalmiművészeti élet legjobbjai vitatkoztak a színpadon –, ha csekély mértékben is, részesei voltunk a rendszerváltásnak.

A „négyigenes” népszavazás népszerűsítésében 1989 novemberében Darvas Iván, Bródy János, Koncz Zsuzsa, Hegedűs D. Géza és mások társaságában aktív szerepet vállaltam, amelyet többek között az SZDSZ és a Fidesz kezdeményezett. A demokratikus Magyar Köztársaság kialakításának fontos epizódja volt ez a négy igen. Tavasszal az 1990-es első szabad parlamenti választás előkészítésében a Szabad Demokraták Szövetségének jelöltjeit támogattam, felléptem kampányrendezvényeiken, hittem a demokratikus Magyarországban.

Manapság sok gondja van a demokráciának világszerte, a betegség tünetei mutatkoznak, és különösen nálunk vitatják, hogy szükség van-e demokráciára, és ha igen, milyenre.

Véleményem szerint állampolgári jogunk a józan, felvilágosult, mértéktartó, intelligens demokrácia.

 

Megjelent a Radnóti 2019|2020-as Évados Magazinjában.

fotó: Máté Balázs

2 Tovább

1 kérdés | László Zsolt: Szerinted mi az értelme a demokráciának? Hogyan emlékszel az idén 30 éves rendszerváltásra?

Naiv, idealista vagy csak szimplán hülye vagyok, de úgy gondolom, hogy igenis van értelme a demokráciának, ennél jobb társadalmi berendezkedést nem talált még ki az emberiség, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy gyakorolni nem tudjuk.

Az athéni virágkor se tartott túl hosszú ideig. Nekünk nem képezi a kultúránk részét. Tanulni, tanítani kellene. Kisgyerekkortól. Az érdekérvényesítést, a másik ember elfogadását, a szolidaritást, azt, hogy kiállunk a jogainkért és nem hagyjuk csorbítani azokat. Irigylem azokat a nemzeteket, akik a legkisebb jogtiprás következtében utcára vonulnak. Mert tudják, hogy a hatalom technikájából adódik, hogy mindig van következő lépés. A hajó meddig marad ugyanaz, ha elkezdjük kicserélgetni a deszkáit?

A rendszerváltáskor (amit Cserhalmi Gyurka már akkor gengszterváltásként emlegetett) pont végeztem a Színművészetin. Boldog, reményteljes időszakként éltem meg, hiszen mindannyian úgy éreztük: megnyílik előttünk a világ. Hegyeshalomnál megállás nélkül átautózni évekkel később is könnyfakasztó volt.

Azt gondoltam, annyi jó minta van a világban a demokrácia gyakorlására, csak sikerül valamelyiket utánozni! Sőt, mindegyikből a legjobbat nálunk is meghonosítani! Naiv, idealista vagy csak szimplán hülye voltam.

De azt legrémisztőbb álmomban sem gondoltam volna, hogy 30 év elteltével vissza fogunk jutni 40 évvel korábbra, elvándorol az ország egy része, az oroszok újfent a spájzban lesznek, bizonyos témák érintésekor az emberek suttogóra redukálják majd a hangerejüket, mindenfajta függetlenség korlátozva lesz, elüldöződik az ország egyik legsikeresebb egyeteme, és ilyen mértékben lesz megcsonkítva az egyik legnagyszerűbb vívmányunk: a Szabadság.

Ezt sikerült a gyermekeimre hagyni…

Megjelent a Radnóti 2019|2020-as Évados Magazinjában.

fotó: Máté Balázs

0 Tovább

Péterfy Gergely: A rendszerváltásról

Döntések, következmények, konstellációk kimenetele. 30 éves a rendszerváltás. Vajon annak a "döntésnek" milyen következményei lettek? Milyen reményekkel indultunk neki a demokrácia megvalósításának, és hol tartunk most, 2019-ben? Mi van a közhelyek és a politikai-gazdasági tényezők mélyén? Kis lépésekben az emberi, privát történelem alakította és rajzolta fel végül a magyar társadalom jelenkori helyzetét. Hogy vagyunk ma, mi, magyarok?

Péterfy Gergely (1966) író, forgatókönyvíró, szerkesztő, munkáját jelentős díjakkal ismerték el. Felmenői között olyan ismert művészek találhatók, mint Áprily Lajos (dédapa), Jékely Zoltán (nagyapa), Jancsó Adrienne (nagymama). A Radnóti Színház felkérésére A szerelmesek házai című drámát dolgozza át.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.