Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Menekülsz valami elől? Mi lehet a haszna a menekülésnek? | kELEMEN jÓZSEF VÁLASZOL

Igen: menekülök a nehéz döntések elől, a tehetségtelen pillanataim elől, álmomban az ismeretlen lény elől — de valami érthetetlen ok miatt nem tudom emelni a lábam —, (el)menekülök, ha szembesítenek a hibáimmal, menekülök(nék) az öregség és a betegségek elől, menekülök csak úgy. Belemenekülök.

Haszna?

Az nincs...

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Totth Benedek: Légszomj

Totth Benedek Író, műfordító, aki Holtverseny című kultregényéért elnyerte a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Branden Jacobs-Jenkins Gloria című kortárs színdarabját Totth Benedek friss fordításában mutatja be a Radnóti Színház.
Légszomjának narrátora az elmozdulás és az elmozdulni képtelenség körében fulladozik.

Egyre erősödik a légszomjam, kilégzéskor sípolva távozik a tüdőmből a levegő. Éjszakánként gyakran fuldokolva ébredek, ugatva köhögök, az alvászavar már a munkámra is kihat, a férjem másik szobába költözött, hogy legalább ő tudjon aludni. Sokszor szorít a mellkasom, mintha ráült volna valaki, én egy gúnyos arcú bohócot képzelek oda, de az orvosomat ez nem érdekli. Hörgőtágítót ír fel, abban bízik, hogy a simaizomzat ellazításával megnyílnak majd a légutak. Egyre többet használok belőle. Az orvos azt mondja, az asztmás betegeknél jól érzékelhetően csökken a csúcsáramlási sebesség, amit egy kis készülék segítségével otthon is meg tudok mérni. Egyre sűrűbbek a köhögési rohamok, fáradtan és kimerülten ébredek. Lassan már aludni sem merek, rettegve csukom be
a szemem este.

0 Tovább

Kinek kell megfelelni? Mikor vagy gátlástalan? | mARTINOVICS dORINA VÁLASZOL

Színészként egy próbafolyamat során elsősorban az adott rendezőnek kell megfelelni, de legalább ilyen fontosak azok a színészek is, akikkel együtt dolgozom. És persze a bemutató napjától meg kell felelni a nézőknek és saját magamnak is.

Azt hiszem, a teljes gátlástalanság nekem ismeretlen érzés. Akkor tudok könnyedén, gátlások nélkül próbálni, ha bíznak bennem. Ha türelmet, kíván csiságot és bizalmat érzek, ami szerin tem nagyon fontos az alkotó munkához. A saját gátlásaimmal persze mindig
meg kell küzdenem.

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Krusovszky Dénes: A harmadik utas

Krusovszky Dénes József Attila-díjas költő, író, kritikus, szerkesztő, műfordító. Nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye, az Akik már nem leszünk sosem generációkon és országhatárokon átívelő történet. Az elsőként itt megjelent írása a komfortzóna okozta lelkiismeretfurdalás zónáját jelöli ki.

Előző éjjel feltettem az autót a megosztó oldalra, aztán lefeküdtem aludni. Reggel legalább tíz üzenet jött az út kapcsán, de egy részük csak érdeklődés volt, a szokásos inadekvát kérdésekkel, hogy nem indulnék-e előbb vagy később, nem mennék-e máshonnan máshová, tennék-e kitérőt itt vagy ott. Mivel minderre már az út hirdetésében válaszoltam, hiszen azt állítottam be, hogy se útvonalmódosítás, se kitérő nem fér bele, és időben is maximum plusz-mínusz fél óra a mozgástér, csupán egy sablonválaszt küldtem körbe angolul. A komoly érdeklődők közül a portugál turista párnak viszont azonnal visszaírtam, hogy minden oké, van két szabad helyem, amire ők negyed órán belül le is foglalták az üléseket.

0 Tovább

Ki kell-e mindent beszélni? Mit érdemes a nyilvánosság elé tárni? | mARTIN mÁRTA VÁLASZOL

Magamról nem lenne fontos mindent kibeszélni, de sajnos én olyan alkat vagyok, hogy kibeszélek magamról mindent. Barátaim, kollégáim aranyosak, mindenki úgy csinál, mintha érdekelné, amit mondok. Ha bánatom van vagy örömöm, itt fáj, ott fáj – napi problémákat és történéseket nekem muszáj megosztanom. Szóval én kibeszélem magamat. Ez egyrészt alkat kérdése, másrészt pedig szocializációé is, nekem nincs kivel megbeszélni a dolgaimat, nincs társam. 25 éve élek anyukámmal, akivel korábban sem ment nagyon a mély beszélgetés és most sem. Na, most kibeszélem az édesanyámat! Fontos, hogy a baráti vagy munkahelyi beszélgetéseknek van egy íratlan szabálya, az nem a nyilvánosságra tartozik, és ezzel mindkét fél tisztában van, a fecsegő és a hallgató is.

A múlt rendszerben a politika nem ártott a családunk mindennapi életének, bár ’56-ról van nyomasztó élményem.

Azt teljesen feleslegesnek tartom, hogy tetemrehívást csináljunk abból, ha a szüleinkről vagy közeli barátokról, ismerősökről kiderül, hogy ők bizony „kibeszéltek”, jelentettek rólunk, a környezetünkről. Nem ítélném el őket, hiszen nem lehet tudni, milyen indíttatásból vagy kényszerből tették mindezt. Ahhoz is ambivalens a viszonyulásom, hogy vajon amit Esterházy Péter vagy Forgách András csinált, hogy könyvet írtak a szüleik ügynökmúltjáról, azt én megtettem-e volna. Egyrészt az írás gyógyító terápia és egy nagyon kemény szembenézés a múlttal, másrészt talán példamutató másoknak, a társadalomnak, hogy így is lehet, és hogy muszáj feldolgoznunk, ebben az értelemben „kibeszélnünk” a traumáinkat. Nekem is jó olyan előadásokban játszanom, mint a Futótűz, ahol a múlt kíméletlen, ugyanakkor tiszta feltárása történik meg.

Azt hiszem, rosszul beszéljük ki a társadalmi traumáinkat, talán nincs is rá recept, hogyan lehetne ezt jól csinálni, gondolok itt a metoo-kampányra is. A felelősségünk viszont hatalmas a ki nem beszélésben és a kibeszélésben egyaránt.

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.