Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A boldog házasság titka - Bánki György pszichoterapeuta gondolatai a Jelenetek egy házasságból kapcsán

A boldog és a boldogtalan házasságban egyformán torzítani kell a valóságot.
A boldogtalan házasságban a másik hülye dolgait a személyiségének tulajdonítjuk, nem pedig egy megbocsátható kis hibának. "Olyan vagy, mint az anyád!" - ez általában nem azt jelenti, hogy anyuka jól főz és aranyos. A másik személyiségét valami rosszal azonosítjuk. Gyakran tudattalanul is azt gondoljuk, hogy a házasság hibáiról a másik tehet.

0 Tovább

Interjú Valló Péterrel

December 22-én mutatjuk be Ibsen: Hedda Gabler című színművét színházunkban. A készülő előadásról a rendezővel beszélgettünk.

Miről szól a Hedda Gabler?

A Hedda Gabler - a Nóra és a Peer Gynt mellett - Ibsen egyik legismertebb darabja. Rengetegszer játszották és játsszák a világban. Ez Ibsen utolsó olyan műve, ami egy nagy női alak köré szervezi a cselekményt - ilyen többek között a Nóra, és A tenger asszonya is. A Hedda Gablernek magánéleti vonatkozása is van: akkor írta a már nem annyira fiatal szerző, amikor plátói szerelmi viszonyba keveredett egy nagyon fiatal osztrák lánnyal Svájcban; ezt később a Solness építőmesterben dolgozta föl. Ibsen két, akkoriban közismertnek számító és valóságos történetre alapozta a darabot; ezek nagyjából le is fedik a cselekményt.

0 Tovább

Jelenetek egy házasságból huszonötödszörre

„Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.” Bergman

Fotók: Bálint Dániel, Csontos Sarolta

0 Tovább

"Az ügyelő kifogástalanul udvarias, de szigorú úr"

Egy színházi előadás létrehozása összetett folyamat. Egy bemutató megszületéséhez számos "láthatatlan ember" munkájára van szükség. A háttérstáb másik kulcsfigurája, az ügyelő is színpadra került A csillagos ég c. előadásunkban és Rétfalvi Tamás játssza. Erről a titokzatos foglalkozásról mesélt Kónya József ügyelő és Rétfalvi Tamás.

Ügyelő

A kisegítő személyzet vezéralakja. A rendező képviselője a takarás mögött. Az ügyelő felel a próbák és az előadás zökkenőmentes lebonyolításáért. Részt vesz minden próbán, látja az összes előadást. Ő az, akinek mindent kell tudnia a produkcióról. Az ügyelő kifogástalanul udvarias, de szigorú úr, valamennyi beosztottja zokszó nélkül engedelmeskedik neki. Sosem veszítheti el a fejét, a legnehezebb helyzetben is megtalálhatónak kell lennie, kudarc, gikszer, váratlan katasztrófa idején a nyugalmas színházmentő.>

(Kornis Mihály: Színházi dolgok)

0 Tovább

"A színész hajlamos minden bújáért-bajáért a súgót okolni"

Egy színházi előadás létrehozása összetett folyamat. Egy bemutató megszületéséhez számos "láthatatlan ember" munkájára van szükség. A háttérstáb egyik kulcsfigurája, a súgó színpadra került A csillagos ég c. előadásunkban és Martin Márta játssza. Erről a titokzatos foglalkozásról mesélt Farkas Erzsébet súgó és Martin Márta.

Súgó

Tréfa nélkül: színházban a legfontosabb személy. Ha ő nincs vagy nem megfelelő, az előadás összeomolhat. Kivételes kvalitások szükségeltetnek ehhez a mesterséghez: macskafül, sasszem, tiszta beszéd, beleérző készség, lélekjelenlét, vasidegzet. A színész hajlamos minden bújáért-bajáért a súgót okolni, mint a focista a gyúrót vagy az orvost.

(Kornis Mihály: Színházi dolgok)

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.