A World Press Photo budapesti kiállítás egyike a Radnóti Színház együttműködő partnereinek. Miközben a World Press Photo a tágabb világunkról ad képet, mi a Radnótiban, a körülöttünk lévő valóságot idézzük meg. És így együtt, teljesebb "képet" adunk a nézőnek, a közönségnek.

A spanyolországi Ibi városában utcai zavargásokat robbantanak ki, és tettleges erőszakot gyakorolnak szélsőségesen garázda elemek, akik áldozataikra egyebek közt lisztet szórnak, és tojással dobálják meg őket.

Tojásárusok, pékek és szatócsok portékájának összetörésével és széttiprásával kezdődik Egy piaci nap című – sajnos valóságon alapuló – művem eseménysorozata is, amely magyarországi antiszemita lincseléseket idéz föl 1946-ból.

 

Csakhogy Ibi utcáin ezek a jelenetek minden év december 28-án megtörténnek – egy katonai puccs paródiáját adják elő ily módon, és ezt a hagyományt állítólag már vagy kétszáz éve ápolják.

Nálunk több mint hetven évvel a történtek után először készül előadás arról a pogromról, amelyet helybéli lakosok hajtottak végre a holokausztból megmenekült és hazatért zsidó szomszédaik ellen.

Az Ibi lakóit rettegésben tartó, törvénytelen hatalmat gyakorló „liszteseket” végül az „ellenzéknek” sikerül megfékeznie – a puccsparódia-játéknak pedig nyilván megvan a maga trauma-földolgozó, az „emlékezetpolitikát” jótékonyan formáló hatása.

Bízom benne, hogy a Radnóti Színház művészei e kívánatos hatáson túl művészileg is értékes előadással fognak kirukkolni az Egy piaci nappremierjén, 2018. május 13-án.

Závada Pál

Fotók:
Emberek, 2. díj, sorozat, Antonio Gibotta, Olaszország, Agenzia Controluce
Závada Pál portréja: Dömölky Dániel

World Press Photo kiállítás:
szeptember 22-október 23.
Néprajzi Múzeum

- a szeptember-októberi flyerünk ajánlóját Kováts Adéltól itt olvashatod
- a novemberi flyerünk ajánlóját Sodró Elizától itt olvashatod
- a decemberi flyerünk ajánlóját Valló Pétertől itt olvashatod
- a januári flyerünk ajánlóját Lovas Rozitól itt olvashatod
- a februári flyerünk ajánlóját Alföldi Róberttől itt olvashatod
- a márciusi flyerünk ajánlóját Andrei Şerbantól itt olvashatod
- az áprilisi flyerünk ajánlóját Bálint Andrástól itt olvashatod