A World Press Photo budapesti kiállítás egyike a Radnóti Színház együttműködő partnereinek. Miközben a World Press Photo a tágabb világunkról ad képet, mi a Radnótiban, a körülöttünk lévő valóságot idézzük meg. És így együtt, teljesebb "képet" adunk a nézőnek, a közönségnek.

Rajongok az utazásért. Keresem a kalandot, ez éltet. Ilyenkor friss oxigénnel és új benyomásokkal töltődöm fel. Lenyűgöző élmény, amikor az ember olyan színészekkel dolgozhat együtt, akikkel korábban sosem találkozott. Ugyanakkor mindig kockázatos is. Hogyan találhatjuk meg a leggyorsabban a közös nyelvet? Nyelvi és kulturális különbségek természetesen mindig lesznek, de létezik valami, ami mindnyájunkban megvan: egyfajta alapvető emberi nyitottság és törődés. Jóleső érzés megtapasztalni, hogy ugyanazon a hullámhosszon rezgünk, azonosak a vágyaink és a céljaink. Vigaszt és erőt nyújt.

 

Csodálom a magyar színészeket. Kivételesen nyitottak az irányomba. Nem is tudom miért, talán mert ilyenkor vendégeskedem, és csak rövid ideig tartózkodom Magyarországon. De egy biztos: elképesztő spontaneitással, humorral és érzékenységgel reagálnak.

A III. Richárd mindenki számára ismerős és hihetetlenül népszerű. Hogy is képzelhetnénk, hogy bármi újat tudunk mondani vele kapcsolatban? Az „Országomat egy lóért!” majdnem olyan közkedvelt szállóige, mint a „Lenni vagy nem lenni”. Hatalmas kihívás ez a számomra. De a kihívások fölvillanyoznak. Nem utolsó sorban pedig bízom a radnótis színészekben és régi barátomban, Alföldi Robiban, hogy mellettem állnak majd a munkában.

Andrei Şerban 

|Szemelvények a színház évados kiadványában megjelent interjúból, melyet Závada Péter készített.|

Fotók:
World Press Photo: Valery Melnikov: Hosszú távú munkák, 1. díj, Oroszország, Rossiya Segodnya, Ukrajna nehéz napjai
Virágot locsol egy férfi Szpartakban 2016 júliusában.
Andrei Şerban portréfotója: Másik Szőke András

World Press Photo kiállítás:
szeptember 22-október 23.
Néprajzi Múzeum

- a szeptember-októberi flyerünk ajánlóját Kováts Adéltól itt olvashatod
- a novemberi flyerünk ajánlóját Sodró Elizától itt olvashatod
- a decemberi flyerünk ajánlóját Valló Pétertől itt olvashatod
- a januári flyerünk ajánlóját Lovas Rozitól itt olvashatod
- a februári flyerünk ajánlóját Alföldi Róberttől itt olvashatod