A World Press Photo budapesti kiállítás egyike a Radnóti Színház együttműködő partnereinek. Miközben a World Press Photo a tágabb világunkról ad képet, mi a Radnótiban, a körülöttünk lévő valóságot idézzük meg. És így együtt, teljesebb "képet" adunk a nézőnek, a közönségnek.

Nem hiszem, hogy a III. Richárda gazemberségről és a gonoszságról szól – azért ez túlzottan is leegyszerűsítése a dolognak. Nekem inkább arról: ki hogyan és miként próbálja igazolni a saját létét és a sorsát. Mert ez, szerintem, mindenkinek létező élmény és feladat. Még ha nem is III. Richárd-i szinten.
Lehet, hogy egyfajta különleges ajándék ez a szerep nekem, de Andrei Şerban-nal dolgozni még nagyobb ajándék! Eszelősen energikus, hihetetlenül felkészült, és iszonyatosan figyel. De tényleg: egy percre sem hagy ki, minden egyes pillanatban figyel. Nem is tudom igazán elmondani, hogyan és miként, de az egyszerűen fantasztikus benne, hogy nagyon-nagyon pontosan vezeti az embert. Ám ezt úgy tudja csinálni, hogy közben művészileg is egymásra talál a színészekkel.

 

Egyrészt tudja tartani ezt a nagyon erős figyelést, ami már-már tényleg csak a sajátja. Másrészt pedig hihetetlen szabadsággal dolgozik. Nem is találkoztam színészként ilyen rendezővel, akinek ekkora a szabadságfoka. Bámulatos figyelni, hogy semmi sem gátolja és semmi sem köti. Csak a saját gondolatának, a saját belső világának a szabadságában létezik. Ezt megtapasztalni igazán csodálatos érzés. Amikor először dolgoztam vele, akkor mondtam azt, hogy szeretnék legalább fele olyan szabad lenni, mint ő. Ami munkával jár. Ám ez a munka szerintem tényleg semmi más, mint hogy figyelsz. Figyelsz, reagálsz, gondolkozol, nyitott vagy és kíváncsi. Igen, igazából a kíváncsiság, ami egyfajta „éhség”, az egy szabadság-hajtóerő. Fontos, hogy az ember gondolkodjon, hogy figyeljen a világra, vagy hogy éppenséggel hamar elkezdjen mindenféle előítélettel szemben dolgozni, hogy meglegyen a belső önazonossága.

Alföldi Róbert

Fotók:
Tomás Munita: Hétköznapok, 1. díj, sorozat, Chile, The New York Times
Castro hamvait végigvitték, fordított irányban, azon az útvonalon, amely felidézte diadalmas menetelését 1959-ben Santiagótól Havannáig. Az elhaladó menetet ezrek figyelték.
Alföldi Róbert portréfotó: Dömölky Dániel

World Press Photo kiállítás:
szeptember 22-október 23.
Néprajzi Múzeum

- a szeptember-októberi flyerünk ajánlóját Kováts Adéltól itt olvashatod
- a novemberi flyerünk ajánlóját Sodró Elizától itt olvashatod
- a decemberi flyerünk ajánlóját Valló Pétertől itt olvashatod
- a januári flyerünk ajánlóját Lovas Rozitól itt olvashatod