Februártól a Radnóti Színház repertoáron lévő előadásaihoz kapcsolódó interaktív foglalkozásokon vehetnek részt a színház, a színházi nevelés és az irodalom iránt érdeklődők. Az alkalmakat az aktuális előadás egyik szereplője és a Radnóti Ifjúsági Műhely drámainstruktorai közösen tartják. Alkotói beszélgetéseken, drámapedagógiai játékokon keresztül kerülnek közelebb a résztvevők az előadás témájához, világához. Mindemellett megismerhetik a produkció születésének körülményeit, alkotói szándékait.

 

Február 24-én, vasárnap rendeztük meg a Radnóti Színház első workshopját a Keres Emil Próbateremben. Repertoárelőadásainkhoz kapcsolódó foglalkozássorozatunk első alkalmával a 10 című előadásunk kapcsán beszélgettünk és játszottunk a résztvevőkkel. Kováts Adél, az előadás színésznője és a Radnóti Miklós Színház igazgatója, valamint Sebestyén Aba, az előadás rendezője voltak a vendégeink, ráadásul – számunkra is meglepetésként – Székely Csaba, a 10 című dráma szerzője is csatlakozott hozzánk.

Tartalmas, vidám délutánt töltöttünk együtt. Beszélgettünk a próbafolyamatról, arról, hogyan dolgozik egy rendező egy szöveggel, és mi történik akkor, ha ez egy közös munkafolyamat a darab szerzőjével. Szó volt a tízparancsolat megzenésítéséről, az énekpróbákról. Adél elmesélte, milyen kihívásokat jelent, ha színészként az egész előadás során jelen kell lenni a színpadon, és Abával együtt beavattak minket a kamerák színpadi használatának kulisszatitkaiba. Saját magunknak is feltettük a kérdést: vajon a parancsolatok közül hányat tudunk betartani?

Egy játék keretein belül a résztvevők belebújhattak az előadás karaktereinek egyikébe. Elképzelték, milyen ember lehet, hogyan hozza meg a döntéseit a mindennapokban, milyen félelmekkel él együtt vagy éppen mi az, ami a legnagyobb boldogságot jelenti számára. Kis csoportokban megvizsgáltunk egy-egy sorsdöntő eseményt egy szereplő életében, és állóképekbe foglalva megjelenítettük, melyik lehetett az a pillanat, amikor az adott szereplő élete még más irányt vehetett volna. Az állóképek egyikéből Aba rendezett egy jelenetet, amely igazán frappánsan utalt a Radnóti következő bemutatójára a Kakukkfészek című előadásra.

A workshop végén Adél és Aba elárulták, hogyan készül fel a „10 tízes stábja” hét óra előtt pár perccel az előadásra, majd Aba vezetésével mi is ezzel a személyes szertartással köszöntünk el egymástól.

Mlynarik Julcsi

fotók: Gaál Anna