Ráhangoló 9-én, a Jelenetek egy házasságból előtt

A Jelenetek egy házasságból fájdalmasan szórakoztató kórkép, "házassági tanácsadás" és színházi élmény egyben.

Az előadás előtt 18 órától ráhangoló beszélgetés Bálint András rendezővel, hogy a ráhangolódást minél teljesebb színházi élmény követhesse.
Pároknak és páratlanoknak egyaránt ajánlott.

0 Tovább

Interjú Adorjáni Bálinttal

- Kicsoda Jörgen Tesman?

Hedda Gabler férje. Kultúrtörténész. A munkájának él, a legnagyobb célja az, hogy megszerezzen egy professzori állást. Az, hogy Hedda Gabler lett a felesége, szintén csak egy elérendő életcél volt az életében. Tudja, hogy a tisztességes élethez szüksége van egy feleségre, és itt van Hedda, aki a figyelem középpontjában van, nagyon sok az udvarlója. Türelmesen vár, és sikerül megszereznie. A feszültség abból adódik, hogy társadalmi osztályon felül nősül, és azt az életet, ahogy korábban élt, nem tudja tovább élni, mert a feleségének mások az igényei. Egy olyan életvitelre kell berendezkednie, amit egyelőre csak hitelből tud megoldani. És Hedda számára hirtelen kiderül, hogy ez a házasság teljes tévút.

0 Tovább

"Hátborzongató személyiség" - Interjú Hirtling Istvánnal a Hedda Gablerről

10 évvel a nagysikerű Az ideális férj bemutatója után újra a Radnóti színpadán látható Hirtling István, akivel az új bemutatóban játszott szerepéről, Brack bíróról beszélgettünk.

0 Tovább

Vasárnapi Szalon - téma: A Holt lelkek

December 8-án, vasárnap ismét szalont tartott a Radnóti Színház az Andrássy úti próbateremben. A téma ezúttal a Holt lelkek c. előadás volt. Az összejövetelen részt vett Morcsányi Géza dramaturg, aki lefordította és színpadra alkalmazta Gogol művét, Bálint András színész-igazgató és Dr. László János szociálpszichológus.

A közel kétórás kötetlen beszélgetés során Morcsányi Géza többek között elmondta, miért szükségtelen aktualizálni Gogolt: mert anélkül is aktuális, remekmű. A regény megszületése óta eltelt másfél évszázad alatt sem kopott meg a Holt lelkek szarkasztikus hangvételének, humorának, társadalomkritikájának ereje. Az előadás illeszkedik a színháznak az 1994-ben bemutatott Háztűznéző c. legendás produkciójával indult, mai napig tartó orosz-sorozatába. Az orosz művek masszív jelenléte mögött Valló Péter rendező és Morcsányi Géza orosz kultúrával való rokonszenvezése húzódik. Mint Morcsányi elmondta az orosz és a magyar nép gondolkodása, történelme sok szempontból rokonítható, egyebek mellett a korrupcióhoz való kevéssé finnyás hozzáállás is összeköti őket, ami még inkább kézenfekvővé teszi Gogol írásának színpadra állítását.

0 Tovább

A boldog házasság titka - Bánki György pszichoterapeuta gondolatai a Jelenetek egy házasságból kapcsán

A boldog és a boldogtalan házasságban egyformán torzítani kell a valóságot.
A boldogtalan házasságban a másik hülye dolgait a személyiségének tulajdonítjuk, nem pedig egy megbocsátható kis hibának. "Olyan vagy, mint az anyád!" - ez általában nem azt jelenti, hogy anyuka jól főz és aranyos. A másik személyiségét valami rosszal azonosítjuk. Gyakran tudattalanul is azt gondoljuk, hogy a házasság hibáiról a másik tehet.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.