- Kicsoda Jörgen Tesman?

Hedda Gabler férje.  Kultúrtörténész. A munkájának él, a legnagyobb célja az, hogy megszerezzen egy professzori állást. Az, hogy Hedda Gabler lett a felesége, szintén csak egy elérendő életcél volt az életében. Tudja, hogy a tisztességes élethez szüksége van egy feleségre, és itt van Hedda, aki a figyelem középpontjában van, nagyon sok az udvarlója. Türelmesen vár, és sikerül megszereznie. A feszültség abból adódik, hogy társadalmi osztályon felül nősül, és azt az életet, ahogy korábban élt, nem tudja tovább élni, mert a feleségének mások az igényei. Egy olyan életvitelre kell berendezkednie, amit egyelőre csak hitelből tud megoldani. És Hedda számára hirtelen kiderül, hogy ez a házasság teljes tévút.

 

- Neked mi a kihívás ebben a szerepben?

Az, hogy most egy rendezettebb lelkű embert kell megformálnom. Ez a figura annyira tiszta és annyira jó értelemben vett együgyű, naiv és gyermeki, hogy ennek igazolása a kihívás. 

- Milyen most ez a próbafolyamat?

- Nagyon sokat próbáltunk a próbateremben, és ott mások az arányok, mint a színpadon, de most jó, hogy visszajöttünk. Nagyon intenzív, hiszen pont a próbateremből adódóan lehetőség volt arra, hogy este is próbáljunk. És ez a sötét meg ez a tél egy picit mindig lehangoló – de a darab abszolút passzol ehhez. Drámát játszunk, de én azért igyekszem optimista lenni. Végül is ebből a történetből valahol Jörgen Tesman kerül ki győztesként – bár Heddát elveszíti.

 Fotók: Dömölky Dániel