Parti Nagy Lajos írásai, darabjai, az egész világa régóta közel állnak hozzám. A Színművészeti Egyetemen már készítettem egy jelenetet a Mauzóleum című darabjából. Ez jól sikerült, úgy éreztem, hogy valamit sikerült eltalálnom ebben a pici etűdben. És azóta gondolkodtam rajta, hogy egyszer szívesen kezdenék valamit Parti Nagy-írásokkal. Így amikor megkaptam ezt a lehetőséget, hogy készíthetek egy Irodallam-estet, rögtön Parti Nagy Lajos ugrott be. Persze nem vagyok benne egyedül, mert ez egy közös munka Dinyés Danival; ő nem csak zeneszerzőként és zenészként működik benne közre, hanem partnerként és alkotótársként is.

Úgy érzem, nagyon jól tudunk együtt gondolkodni meg dolgozni. A műsorban az Ibusár és a Mauzóleum című drámákból vannak részletek, és monológokká szerkesztett novellarészletek is vannak benne. Meg persze dalok. Ez szerencsére adta is magát, hiszen például az Ibusár tele van dalokkal, amikhez eredetileg Darvas Ferenc komponált remek zenét, de most Danit is megihlette, új zenéket írt hozzá. Így akik jól ismerik az Ibusárt, azoknak is biztosan tartogat meglepetéseket ez az este.


Én az egyetemen bábosztályban végeztem, ezért, ha új dolgon gondolkodom, akkor mindig jönnek bábos ötletek is. Ebben az estben elsősorban muppet- és kesztyűsbábokat használok. Az Ibusárnál kézenfekvő volt, hogy a történetnek azon részét, amely Sárbogárdi Jolán képzeletében játszódik, és az általa írt színdarab részleteit is bábbal adom elő. A többi anyagot pedig eleve úgy olvasgattam, hogy melyik az, amelyikről esetleg eszembe jut valami bábos ötlet. Ha az ember egyedül van a színpadon, akkor egy másik személyt, vagy például egy emléket sokkal könnyebben meg lehet jeleníteni úgy, hogy bábbal vagy akár tárgyakkal játszunk.


Elárulok még egy érdekességet. Az egyik novella egy bordalíró nőnek a története, és az eredeti szövegben elhangzik egy-egy sor a dalokból. Megkértem Parti Nagy Lajost, hogy fejezze be ezeket és legyenek tényleg bordalok, Dani pedig írt hozzájuk zenét. Úgyhogy ezek a dalok csak itt és most fognak elhangzani.

A bábokért köszönet a Budapest Bábszínháznak, a Kolibri Színháznak és Orosz Klaudia bábtervezőnek!