Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Parti Nagy Lajos-esttel ünnepel a Radnóti Színház a Színházi Világnapon

A Színházi Világnapon, 2015. március 27-én, miután Bálint András igazgató felolvassa a lengyel rendező, Krzysztof Warlikowski üzenetét, a Radnóti Színház az Irodallam sorozat keretében tavaly bemutatott Parti Nagy Lajos-estet tűzi műsorra. A Nádgarnitúrát a színház fiatal színésznője, Andrusko Marcella állította össze és adja elő Parti Nagy szövegeiből. A bábszínészként végzett művész a zenés irodalmi előadásba bábokat is bevon, és a produkcióban zeneszerzőként közreműködő Dinyés Dániel szintén szerepet kap az est folyamán.

INTERJÚ ANDRUSKO MARCELLÁVAL A NÁDGARNITÚRA KAPCSÁN:

Hogyan esett a választásod Parti Nagy Lajos szövegeire?

Parti Nagy Lajos írásai nekem szerelem első olvasásra. Közel áll hozzám a humora, a figurák és a helyzetek abszurditása, imádom a nyelvezetét. Sok szövege pedig kifejezetten színpadra való: mesélhető történetek, vallomások. Az ilyesmit nagyon jó játszani a közönséggel. Amikor felmerült a lehetőség, én egyből tudtam, hogy Lajos írásaival szeretnék foglalkozni.

0 Tovább

Buborékok próbanapló 1.

Immáron negyedik hete zajlanak a Buborékok című, eredetileg Csiky Gergely, esetünkben inkább Mohácsi testvérek által írott darab próbái a színház falai között.

Három héttel ezelőtt a rendező, a tizenhat szereplő, a zenészek, és a számos háttérdolgozó birtokba vették a kisméretű színház egészét. Azóta egy átlagos délelőttön az épület közösségi terei zsúfolásig teltek. Míg néhányan Remete Krisztával - az előadás jelmeztervezőjével - az öltözőben a leendő jelmezeket próbálják, a többiek a büfében már a következő jelenet szövegét mondják össze. Kósza kellékesek és díszítők egyre-másra vágnak át a nyüzsgő tömegen, hogy minden felmerülő ötlet a lehető leghamarabb és legjobban megvalósulhasson, hisz mindeközben a színpadon folyik a próba.

0 Tovább

INTERJÚ AZ IRODALLAM ESTEKET LÉTREHOZÓ SZÍNÉSZEKKEL: ANDRUSKO MARCELLÁVAL, SZÁVAI VIKTÓRIÁVAL ÉS ADORJÁNI BÁLINTTAL

A Radnóti Színház a 2013/2014-es évadban indította el az Irodallam sorozatot, amelynek keretében a vállalkozó szellemű színészeknek alkalmuk nyílik, hogy egy estére kizárólag az övék legyen a színpad, és a saját ízlésüknek, kedvüknek, személyiségüknek megfelelően mutassák be egy hozzájuk közel álló író, költő műveit. A sorozat előző évadban bemutatott előadásai a 2014/2015-ös évadban ismét műsorra kerülnek, így január és március között három fiatal művész önálló irodalmi estjét tekinthetik meg a nézők, minden alkalommal Dinyés Dániel zenész-zeneszerző közreműködésével.

Andrusko Marcella, Szávai Viktória és Adorjáni Bálint arról mesélt, hogy milyen a viszonyuk a versekhez, mennyire nehéz egyedül állni a színpadon, és mit kedvelnek leginkább a saját műsorukban.

Szoktatok verseket olvasni?

Adorjáni Bálint
Ritkábban állok neki verset olvasni, mint regényt vagy novellát. A vers olyan desztillált gondolatokat tartalmaz, amibe nehezebb belekezdeni. De ha már elkezdem, akkor muszáj többet olvasni. Beleveszni azokba a versekbe, amik megérintenek.

Andrusko Marcella
Ha valami miatt eszembe jut egy vers vagy csak egy sor, ami nem tudom, honnan van, esetleg szóba kerül egy költő, akkor szoktam fellapozni a kötetet vagy rákeresni az Interneten és utána olvasni. Nemrég volt a Szabó Balázs-féle versforradalom a facebookon, véletlenül szembejött egy Háy János-vers, ami nagyon megfogott. Számomra az a jó vers, ami pontosan rögzít egy pillanatot vagy hangulatot. És ha ez találkozik azzal, ami éppen bennem van, ami foglalkoztat, akkor azt nagyon sokszor elolvasom. És persze aztán a szerző több más írását is.

Szávai Viktória
A versolvasás nálam összekötődik egy bizonyos lelkiállapottal. Amikor magam alatt vagyok, akkor szoktam versesköteteket elővenni. A versek jó hatással vannak rám. Változó, hogy kit olvasok olyankor. Sokszor nyúlok Pilinszkyhez, de József Attilához is; elolvasom azt a húsz-huszonöt verset, ami szívügyem volt tizenöt, huszonöt és harmincöt éves koromban is. Segítenek eligazodni.

0 Tovább

KávéSzünet - A csillagos ég

A színházi alkotók sokszor merítenek személyes élményeikből, így most előadásaink kapcsán, azok tartalmára asszociálva ugyanazt az 5-6 rövid kérdést tesszük fel az alkotóknak (legyen az színész, díszítő, rendező vagy jelmeztervező.) Az ötödik részben A csillagos ég avagy a nemzetközi sikerre való tekintet című előadásunk kapcsán négy színészt kérdeztünk.

1. Voltál már külföldi vendégszereplésen?
2. Mit vársz legjobban egy új próbafolyamat előtt?
3. Mennyire tartod magad társasági embernek, szeretsz a középpontban lenni?
4. Hogy viseled, amikor egy régen várt programod rajtad kívül álló okok miatt meghiúsul?
5. Jártál már Malajziában, vagy szívesen elmennél?

0 Tovább

KávéSzünet - Oresztész 1. rész

A színházi alkotók sokszor merítenek személyes élményeikből, így most előadásaink kapcsán, azok tartalmára asszociálva ugyanazt az 5-6 rövid kérdést tesszük fel az alkotóknak (legyen az színész, díszítő, rendező vagy jelmeztervező.) A harmadik részben az Oresztész című előadás négy szereplőjét - köztük két vendégszereplőt - kérdeztünk meg.

1. Próbáltad már valaha a falmászást (mint sportot)?
2. Érezted már valaha, hogy nem várt, "égi" segítségben részesültél?
3. Van olyan görög dráma, amit élvezettel olvastál vagy kedvenced volt középiskolásként?
4. Mi a legfontosabb számodra a barátságban?
5. Jártál már Görögországban?

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.