December 8-án, vasárnap ismét szalont tartott a Radnóti Színház az Andrássy úti próbateremben. A téma ezúttal a Holt lelkek c. előadás volt. Az összejövetelen részt vett Morcsányi Géza dramaturg, aki lefordította és színpadra alkalmazta Gogol művét, Bálint András színész-igazgató és Dr. László János szociálpszichológus.

A közel kétórás kötetlen beszélgetés során Morcsányi Géza többek között elmondta, miért szükségtelen aktualizálni Gogolt: mert anélkül is aktuális, remekmű. A regény megszületése óta eltelt másfél évszázad alatt sem kopott meg a Holt lelkek szarkasztikus hangvételének, humorának, társadalomkritikájának ereje.  Az előadás illeszkedik a színháznak az 1994-ben bemutatott Háztűznéző c. legendás produkciójával indult, mai napig tartó orosz-sorozatába. Az orosz művek masszív jelenléte mögött Valló Péter rendező és Morcsányi Géza orosz kultúrával való rokonszenvezése húzódik. Mint Morcsányi elmondta az orosz és a magyar nép gondolkodása, történelme sok szempontból rokonítható, egyebek mellett a korrupcióhoz való kevéssé finnyás hozzáállás is összeköti őket, ami még inkább kézenfekvővé teszi Gogol írásának színpadra állítását.

A dramatizálás folyamatáról folyó eszmecsere során megtudhattuk, milyen, a munka során felmerült variációk nem valósultak meg végül, és milyen remek szövegek maradtak ki az előadásból – utóbbiból a narrátor szerepét játszó Bálint András ízelítőt is adott.

A délelőtt során szó volt még arról, mit gondolt Csicsikovról Gogol, hogyan vélekednek róla a nézők és miért éppen Rudolf Péter játssza a pitiáner csaló szerepét. László János beszélt róla, hogy mennyiben része a csalás az emberi természetnek, és hogy miért tudunk vagy nem tudunk nevetni, ha színpadon látjuk magunkat és a minket körülvevő világot.

A következő Vasárnapi Szalon január 12-én lesz, témája a Protokoll c. előadás. A beszélgetésen jelen lesz Valló Péter rendező, Térey János szerző és Nagy Zoltán, a Külügyminisztérium protokollfőnöke. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: radnotiszalon@radnotiszinhaz.hu vagy 342-0188

A fotók a 2013. november 10-i Vasárnapi Szalonon készültek. Fotós: Székely Péter.