"Nekem mániám, hogy csak kegyelt és jó légkörben lehet kemény és fontos dolgokat boncolgatni." - interjú Köles Ferenccel

Május 7-én mutattuk be Martin McDonagh A párnaember című darabját. Tupolskit, az előadásban kibontakozó nyomozás egyik meghatározó figuráját, a jó zsarut, Köles Ferenc alakítja. Kammerman Lilla, a RIM - Radnóti Ifjúsági Műhely egyik diákja beszélgetett vele a darabról, a próbákról és az alkotótársakkal való találkozásról.


Épp egy próba után találkozom Köles Ferenccel, aki vendégszínész a Radnóti Színház legújabb darabjában, A párnaemberben. Előtte egy héttel láttam a nyílt próbát a Radnóti Ifjúsági Műhellyel, aminek még mindig a hatása alatt vagyok, így rengeteg kérdés van bennem.

A Radnóti Színházban most mutatjátok be A párnaember című előadást, amiben te vendégszínészként szerepelsz. Van közös múltad a Radnótival vagy ez az első találkozás?

A kilencvenes évek elején már jártam itt, de akkor még magánemberként. A pécsi egyetemmel jöttünk fel megnézni az Anconai szerelmeseket.
Aztán, amikor már a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtem, Márton András - aki most is játszik ebben a színházban - megrendezte a Butley-t (Simon Gray: Butley - a szerk.). Az annyira jól sikerült, hogy ide is fölhoztuk és játszottunk belőle kettőt. Ilyen, nagyon korai kapcsolataim vannak a Radnótival.

0 Tovább

"Mi vagyunk azok, akik jó példával tudunk elöl járni." - interjú Kováts Adéllal a Radnóti Színház 1%-os kampánya kapcsán

2016-ban a Radnóti Színház társulata úgy döntött, hogy személyi jövedelemadója 1%-át a ROMASTER Alapítvány számára ajánlja fel, amely roma fiatalok továbbtanulását és diplomájának megszerzését segíti összetett ösztöndíjprogrammal. Kováts Adéllal beszélgettünk.

A Radnóti Színház társulata a tavalyi évben a Mesekórház számára ajánlotta fel adójának 1%-át. Idén a ROMASTER Alapítványt támogatják. Miért tartja fontosnak felhívni a figyelmet adónk 1%-ának felajánlására?

Az alapítványok jó esetben kiemelten fontos segítő munkát végeznek. Igyekeznek befoltozni a társadalmi hálón tátongó szakadásokat. A felelős polgárnak, szervezetnek pedig, aki rendelkezhet róla, hogy kit támogat adója 1%-ával  – azt gondolom – élni kell ezzel a lehetőséggel. Ha egy közhasznú intézményről van szó, mint pl. a Radnóti Színház, kiemelt felelősséggel jár ez a választás, mert iránymutató lehet mások számára. Egy dolgunk van tehát: hogy ezt a lépést megtegyük. Fontos még, hogy utánanézzünk a szervezetnek, akiknek fel kívánjuk ajánlani az 1%-ot: be tudják-e fogadni ezt az összeget, egyáltalán létező szervezetek-e. Ha erről megbizonyosodtunk, akkor lényegében nem tudunk rossz döntést hozni.

Hogyan esett a választás a ROMASTER Alapítványra? Hogyan tud csatlakozni a Radnóti Színház szellemiségi a ROMASTER által kitűzött célokhoz?

Felvetődhet a kérdés, hogy a Radnóti Színház miért nem saját magának gyűjt. Fontosnak érezzük a döntésünk üzenetértékét. A ROMASTER Alapítvány ugyan nem nagy alapítvány, nincsenek eléggé benne a köztudatban, mégis nagyon fontos a munkájuk. A romakérdés és a roma gyerekek felzárkóztatása egy egész társadalmat érintő probléma. Mélyen hiszek abban, hogy integrálódni, fejlődni, bővülni, továbblépni csak az oktatás és a kultúra által lehet. Ez az alapítvány pont ezt a lehetőséget adja meg azoknak a fiataloknak, akik a körülményeik miatt önerejükből nem tudnának felsőoktatási intézményben továbbtanulni. Az alapítvány munkájának köszönhetően a roma társadalomban tovább bővülhet azoknak a fiataloknak a köre, akik megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és így versenyképes tudással és egyenlő esélyekkel léphetnek a munkaerőpiacra, ami nem csak személyes életükben hoz gyökeres változást, de inspirálóan hat a környezetükre is.
A Radnóti Színház szellemiségéhez nagyon jól illik ez a vállalás olyan tekintetben, hogy mi mindig is a sokszínűséget, az elfogadást, a befogadást és a nyitottságot képviseltük és továbbra is ezen az úton kell mennünk. 

Milyen további megmozdulásokkal kívánja hangsúlyozni a Radnóti Színház a társadalmi felelősségvállalást?

A ROMASTER Alapítvánnyal ez egy első lépcső és van arra lehetőség, hogy a későbbiekben is együttműködjünk velünk. Az ország különböző területein élő fiataloknak szoktak táborokat szervezni és egyeztetünk arról, hogy egy tavaszi tábor keretében a Radnóti színházlátogatási lehetőséget biztosítana nekik, mert szeretnénk nem csak anyagilag támogatni őket – személyesen is kapcsolatba kívánunk kerülni velük. Sokuknak első találkozásuk lehet ez a színházzal, ami a mi szempontunkból egyszerre öröm és felelősség.

Miért tartja fontosnak, hogy a Radnóti Színház életében jelen legyen a társadalmi felelősségvállalás?

Én személyesen is nagyon fontosnak tartom, hogy mi, akik közszereplőként nagyobb felületen tudunk megmozdulni, megnyilvánuljunk az egész társadalmat érintő kérdésekben. Most, hogy a társadalmi olló Magyarországon is egyre szélesebbre nyílik, nekünk, akik tehetünk valamit, egyre nagyobb a felelősségünk. Azon túl, hogy közszereplőként megvan az egyéni felelősségem, most már intézményes keretek között is, szélesebb körben tudok harcolni ezekért az ügyekért, ezekért a társadalmi csoportokért. Mi vagyunk azok, akik jó példával tudunk elöl járni. 

portréfotó: Falus Kriszta

0 Tovább

MARTIN MCDONAGH: A PÁRNAEMBER - INTERJÚ GYULAY ESZTER RENDEZŐASSZISZTENSSEL

A Radnóti Színház idei utolsó bemutatója, Martin McDonagh A párnaember című darabja kapcsán társulatunk színészei mellé több vendégművész is érkezett hozzánk. Interjúsorozatunkban bemutatjuk, kik azok, akik másfél hónapon keresztül minden délelőtt birtokba vették a színháztermet. Elsőként Gyulay Eszterrel, Szikszai Rémusz rendező munkatársával beszélgettünk.

Eddigi munkáidat végignézve nem csupán egyfajta munkakörben dolgozol, sőt… Mit válaszolnál, ha megkérdezném, mi a te munkád?

Ebben az előadásban asszisztensként dolgozom. Emellett a két saját társulatomban (Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Nézőművészeti Kft. - a szerk.) még sokféle feladatom van a színészek egyeztetésétől kezdve a produkciós vezetői munkán keresztül egészen a konkrét előadások létrehozásig. Legközelebb hozzám mégis a szöveg és a dramaturgi munka áll, talán mert bölcsészként végeztem az egyetemet.

0 Tovább

Felzengő állomások - Életre kel a könyv...

Minden színház történetében vannak előadások, pillanatok, amikre jó visszaemlékezni. Van, amelyikre azért, mert annyira mulatságos, egy másik megrendítő, a harmadikban olyan színészek játszanak, akik már régen nincsenek velünk, a negyediket öröm volt létrehozni, a hatodikra a mai napig büszkék vagyunk, a hetedikben jólesik rácsodálkozni rég elfeledett vagy sosem látott jelenetekre... A színház a jelen művészete – mégis: vessünk most egy pillantást a múltba.

Január 22-én, a Magyar Kultúra napján mutattuk be a Radnóti Színház 30 évadjáról megjelent Felzengő állomások [Radnóti 30] című könyvet, amely a színház történetét személyes hangú visszaemlékezéseken, interjúkon, kritikarészleteken és rengeteg fényképen keresztül idézi meg. Összegyűjtöttünk néhány részletet előadásainkból, melyekkel hetente megidézzük az elmúlt 30 év emlékezetes pillanatait.

Emlékezzenek Önök is velünk - és ha kedvük tartja, idézzék fel kedvenc pillanataikat számunkra a színház elmúlt éveiből!

...és Önnek mi volt a kedvenc pillanata a Radnóti Színházban?

Ossza meg velünk és másokkal!

facebook.com/radnotiszinhaz
instagram.com/radnotiszinhaz
youtube.com/radnotiszinhaz

0 Tovább

„A történetmondó elsőszámú feladata, hogy történetet mondjon.”  - interjú Szikszai Rémusszal

Szikszai Rémusszal, a Radnótiban épp próbáló A párnaember című darab rendezőjével három héttel ezelőtt, a próbafolyamat közepén ültünk le beszélgetni.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Instagram

Hírlevél feliratkozás

* indicates required