Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mikor vagy magányos? Mit lehet kezdeni a kirekesztettséggel? | pOROGI áDÁM VÁLASZOL

Sokszor voltam magányos, akkor is rám tört, ha másokkal voltam, sőt, minél többet éjszakáztam, annál magányosabb lettem. Örülök, hogy volt ilyen időszaka az életemnek, mert rengeteget olvastam, és vannak írók, költők és néhány filmrendező, akiket akkor fedeztem fel. „De mégis, sokat sírtam, testem hajnal gyötörte.” Ez Rimbaud. Én nem sírtam, de elég sokat ittam. Aztán szerelmes lettem, gyerekem született. Miközben minden napom tele van örömmel, néha azon kapom magam, hogy hiányzik a magányom. Mintha igyekeznék, hogy nehogy boldog legyek. Ezt egyébként másokon, sőt, mindenkin megfigyeltem. Hála Istennek (őt majdnem elfelejtettem!), a kislányom nem tűri, hogy ezen lamentáljak. De egy kevés magányra, azt hiszem, mindenkinek szüksége van. Nekem legalábbis biztosan. Máskülönben hogyan beszélném meg magammal a terveim, az emlékeim, a problémáim? A tartós magányhoz viszont nem volt önfegyelmem.

Bármilyen oka lehet annak, hogy egy embertársunkra azt mondjuk, nem közénk való. Ismerjük a kirekesztettség érzését mindannyian, nyilván eltérő mértékben. Van, hogy az okhoz semmi közöd: a testalkatod, a származásod, a szüleid vagyoni helyzete, stb. Ezzel, és egyben azokkal az emberekkel, akik ilyesmi miatt kiközösítenek, nincs mit kezdeni. Azzal már igen, ha magamon veszem észre a kirekesztés iránti ősi vágyat. Talán társadalmilag is az segít – lassan, nagyon-nagyon-nagyon lassan -, ha magunkat vizsgáljuk, mi vajon mit teszünk azért, hogy ez egy nyitottabb ország legyen. Egyáltalán: akarjuk-e, hogy az legyen? 

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Mit kezdesz a traumáiddal? | rUSZNÁK aNDRÁS VÁLASZOL

A kíváncsiság velem született gyermekem. A traumát alaposan megvizsgáljuk. Hosszan nézzük, szemlélgetjük, minden részét, sarkát, csücskét. Kézbe vesszük, tapogatjuk, ide-oda gurítgatjuk, eldobáljuk, utánamegyünk, teperünk, ráfirkálunk, ráfekszünk, a fejünkhöz vágjuk, megrugdossuk, ütögetjük vele magunk, megszagoljuk, szánkba vesszük, harapdáljuk, ízlelgetjük, sírunk kicsit, mert nem finom. Végül az idő felőrli testünkben az apró szemcséit, széthinti és porcikáink alá rejti.

 

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

„…nem néznek szembe a valósággal”

Február 24-én mutatja be a Radnóti Színház a szűkített színpadán Harold Pinter A gondnok című színművét. A hatvanas években íródott darab örökérvényű kérdéseket feszeget. Az olvasópróbán ezekről is beszélgettünk Alföldi Róbert rendezővel.

- Újraolvasva mi jut eszedbe A gondnok-ról?

A színdarabbeli - és ezt most nem viccnek szánom - három pasi kicsit olyan, mint a Pagonyban a Füles, a Nyuszi és a Tigris, akik várják Róbert Gidát, de nem jön. Valakire várnak, de nem vagyok biztos abban, hogy egyáltalán tudják: ők várnak valamire.

0 Tovább

Amikor saját dolgokkal kell szembenézni

Mit jelent ma a tízparancsolat az embereknek? Hogyan születik meg a parancsolatok alapján egy drámai mű, és milyen módszerrel közelíti meg az anyagot egy rendező? Mitől gondolunk valamit bűnnek, és miért tabu a hitről beszélni? A sikeres erdélyi drámaíró, Székely Csaba 10 című legújabb színdarabját állandó alkotótársa, Sebestyén Aba rendezi a Radnóti Színházban.

Szöveg: Tompa Andrea

0 Tovább

Neked mi a Tízparancsolatod? | Vilmányi Benett válaszol

1.    Kizsarolt szívességnek ne örvendj!
2.    Legyen négyalkalmas havi bérleted fakultatív ünnepekre!
3.    Ne vágj neki délután ötkor a Corsával a Rákóczi útnak!
4.    Döntsd el: karaoki, karioki, kareoki, karaoke, karioke vagy kareoke, és csak aztán énekelj!
5.    Nem minden szennyes, ami bűzlik. (Ne dobd ki egyből az érdes, durva ötletet!)
6.    Beismerés nélküli törlesztésből nem lesz megváltás. 
7.    Never give up! (Kizárólag pólóra nyomtatva vagy felkarbelsőre varrva.)
8.    Politikai skatulyától mentes független gondolkodás.
9.    Tanulj meg Rivotril nélkül nemet mondani!
10.    A változtatás jogát fenntartom.

Vilmányi Benett

fotó: Dobos Tamás

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.