A hercegnő és a bokszzsák - Kovács Viktor beszámolója

Idei évadunk negyedik bemutatója Carlo Gozzi Turandot című darabja Juronics Tamás rendezésében, Petrik Andrea és Szatory Dávid főszereplésével. A premiert 2016. március 13-án tartottuk. Kovács Viktor, a RIM - Radnóti Ifjúsági Műhely diákja beszámolót készített az előadásról. Olvassátok el!


Huszonkét év után újra egy Gozzi-mű a Radnóti Miklós Színházban. A Juronics Tamás rendezte Turandot sajátos rendezői koncepcióban kerül színre. A kegyetlen kínai hercegnő egzotikus meséje egy totalitárius berendezkedésű államban játszódik. Altoum császár (Bálint András) itt nem egy bölcs uralkodó (mint Puccini operájában), hanem egy véreskezű diktátor. Egyik megszólalásában az apjára utal, ez egyértelműsíti, hogy az autokrata rendszer már nemzedékek óta fennáll.

0 Tovább

Felzengő állomások - Életre kel a könyv...

Folytatjuk videósorozatunkat a Felzengő állomások [Radnóti 30] című könyv kapcsán. Ezen a héten Vajda Katalin - Fábri Péter Anconai szerelmesek című előadásából idézünk fel egy dalt, melyben Lucrezio szerepében Debreczeny Csaba énekel Principessáról. Az Anconai szerelmesek a Radnóti Színház egyik legnagyobb sikerszériáját megélt előadása volt: 1997. május 11-én mutattuk be és 200 alkalommal játszottuk Szervét Tibor, Szávai Viktória, Görög László, Kováts Adél, Debreczeny Csaba, Gubás Gabi, Csankó Zoltán, Schell Judit és Martin Márta közreműködésével, Valló Péter rendezésében.

Minden színház történetében vannak előadások, pillanatok, amikre jó visszaemlékezni. Van, amelyikre azért, mert annyira mulatságos, egy másik megrendítő, a harmadikban olyan színészek játszanak, akik már régen nincsenek velünk, a negyediket öröm volt létrehozni, a hatodikra a mai napig büszkék vagyunk, a hetedikben jólesik rácsodálkozni rég elfeledett vagy sosem látott jelenetekre... A színház a jelen művészete – mégis: vessünk most egy pillantást a múltba.

...és Önnek mi volt a kedvenc pillanata a Radnóti Színházban?

Ossza meg velünk és másokkal!

A sorozat korábbi videóit ITT tekintheti.

0 Tovább

"Nekem mániám, hogy csak kegyelt és jó légkörben lehet kemény és fontos dolgokat boncolgatni." - interjú Köles Ferenccel

Május 7-én mutattuk be Martin McDonagh A párnaember című darabját. Tupolskit, az előadásban kibontakozó nyomozás egyik meghatározó figuráját, a jó zsarut, Köles Ferenc alakítja. Kammerman Lilla, a RIM - Radnóti Ifjúsági Műhely egyik diákja beszélgetett vele a darabról, a próbákról és az alkotótársakkal való találkozásról.


Épp egy próba után találkozom Köles Ferenccel, aki vendégszínész a Radnóti Színház legújabb darabjában, A párnaemberben. Előtte egy héttel láttam a nyílt próbát a Radnóti Ifjúsági Műhellyel, aminek még mindig a hatása alatt vagyok, így rengeteg kérdés van bennem.

A Radnóti Színházban most mutatjátok be A párnaember című előadást, amiben te vendégszínészként szerepelsz. Van közös múltad a Radnótival vagy ez az első találkozás?

A kilencvenes évek elején már jártam itt, de akkor még magánemberként. A pécsi egyetemmel jöttünk fel megnézni az Anconai szerelmeseket.
Aztán, amikor már a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtem, Márton András - aki most is játszik ebben a színházban - megrendezte a Butley-t (Simon Gray: Butley - a szerk.). Az annyira jól sikerült, hogy ide is fölhoztuk és játszottunk belőle kettőt. Ilyen, nagyon korai kapcsolataim vannak a Radnótival.

0 Tovább

"Mi vagyunk azok, akik jó példával tudunk elöl járni." - interjú Kováts Adéllal a Radnóti Színház 1%-os kampánya kapcsán

2016-ban a Radnóti Színház társulata úgy döntött, hogy személyi jövedelemadója 1%-át a ROMASTER Alapítvány számára ajánlja fel, amely roma fiatalok továbbtanulását és diplomájának megszerzését segíti összetett ösztöndíjprogrammal. Kováts Adéllal beszélgettünk.

A Radnóti Színház társulata a tavalyi évben a Mesekórház számára ajánlotta fel adójának 1%-át. Idén a ROMASTER Alapítványt támogatják. Miért tartja fontosnak felhívni a figyelmet adónk 1%-ának felajánlására?

Az alapítványok jó esetben kiemelten fontos segítő munkát végeznek. Igyekeznek befoltozni a társadalmi hálón tátongó szakadásokat. A felelős polgárnak, szervezetnek pedig, aki rendelkezhet róla, hogy kit támogat adója 1%-ával  – azt gondolom – élni kell ezzel a lehetőséggel. Ha egy közhasznú intézményről van szó, mint pl. a Radnóti Színház, kiemelt felelősséggel jár ez a választás, mert iránymutató lehet mások számára. Egy dolgunk van tehát: hogy ezt a lépést megtegyük. Fontos még, hogy utánanézzünk a szervezetnek, akiknek fel kívánjuk ajánlani az 1%-ot: be tudják-e fogadni ezt az összeget, egyáltalán létező szervezetek-e. Ha erről megbizonyosodtunk, akkor lényegében nem tudunk rossz döntést hozni.

Hogyan esett a választás a ROMASTER Alapítványra? Hogyan tud csatlakozni a Radnóti Színház szellemiségi a ROMASTER által kitűzött célokhoz?

Felvetődhet a kérdés, hogy a Radnóti Színház miért nem saját magának gyűjt. Fontosnak érezzük a döntésünk üzenetértékét. A ROMASTER Alapítvány ugyan nem nagy alapítvány, nincsenek eléggé benne a köztudatban, mégis nagyon fontos a munkájuk. A romakérdés és a roma gyerekek felzárkóztatása egy egész társadalmat érintő probléma. Mélyen hiszek abban, hogy integrálódni, fejlődni, bővülni, továbblépni csak az oktatás és a kultúra által lehet. Ez az alapítvány pont ezt a lehetőséget adja meg azoknak a fiataloknak, akik a körülményeik miatt önerejükből nem tudnának felsőoktatási intézményben továbbtanulni. Az alapítvány munkájának köszönhetően a roma társadalomban tovább bővülhet azoknak a fiataloknak a köre, akik megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és így versenyképes tudással és egyenlő esélyekkel léphetnek a munkaerőpiacra, ami nem csak személyes életükben hoz gyökeres változást, de inspirálóan hat a környezetükre is.
A Radnóti Színház szellemiségéhez nagyon jól illik ez a vállalás olyan tekintetben, hogy mi mindig is a sokszínűséget, az elfogadást, a befogadást és a nyitottságot képviseltük és továbbra is ezen az úton kell mennünk. 

Milyen további megmozdulásokkal kívánja hangsúlyozni a Radnóti Színház a társadalmi felelősségvállalást?

A ROMASTER Alapítvánnyal ez egy első lépcső és van arra lehetőség, hogy a későbbiekben is együttműködjünk velünk. Az ország különböző területein élő fiataloknak szoktak táborokat szervezni és egyeztetünk arról, hogy egy tavaszi tábor keretében a Radnóti színházlátogatási lehetőséget biztosítana nekik, mert szeretnénk nem csak anyagilag támogatni őket – személyesen is kapcsolatba kívánunk kerülni velük. Sokuknak első találkozásuk lehet ez a színházzal, ami a mi szempontunkból egyszerre öröm és felelősség.

Miért tartja fontosnak, hogy a Radnóti Színház életében jelen legyen a társadalmi felelősségvállalás?

Én személyesen is nagyon fontosnak tartom, hogy mi, akik közszereplőként nagyobb felületen tudunk megmozdulni, megnyilvánuljunk az egész társadalmat érintő kérdésekben. Most, hogy a társadalmi olló Magyarországon is egyre szélesebbre nyílik, nekünk, akik tehetünk valamit, egyre nagyobb a felelősségünk. Azon túl, hogy közszereplőként megvan az egyéni felelősségem, most már intézményes keretek között is, szélesebb körben tudok harcolni ezekért az ügyekért, ezekért a társadalmi csoportokért. Mi vagyunk azok, akik jó példával tudunk elöl járni. 

portréfotó: Falus Kriszta

0 Tovább

MARTIN MCDONAGH: A PÁRNAEMBER - INTERJÚ GYULAY ESZTER RENDEZŐASSZISZTENSSEL

A Radnóti Színház idei utolsó bemutatója, Martin McDonagh A párnaember című darabja kapcsán társulatunk színészei mellé több vendégművész is érkezett hozzánk. Interjúsorozatunkban bemutatjuk, kik azok, akik másfél hónapon keresztül minden délelőtt birtokba vették a színháztermet. Elsőként Gyulay Eszterrel, Szikszai Rémusz rendező munkatársával beszélgettünk.

Eddigi munkáidat végignézve nem csupán egyfajta munkakörben dolgozol, sőt… Mit válaszolnál, ha megkérdezném, mi a te munkád?

Ebben az előadásban asszisztensként dolgozom. Emellett a két saját társulatomban (Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Nézőművészeti Kft. - a szerk.) még sokféle feladatom van a színészek egyeztetésétől kezdve a produkciós vezetői munkán keresztül egészen a konkrét előadások létrehozásig. Legközelebb hozzám mégis a szöveg és a dramaturgi munka áll, talán mert bölcsészként végeztem az egyetemet.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Instagram

Hírlevél feliratkozás

* indicates required