"Hátborzongató személyiség" - Interjú Hirtling Istvánnal a Hedda Gablerről

10 évvel a nagysikerű Az ideális férj bemutatója után újra a Radnóti színpadán látható Hirtling István, akivel az új bemutatóban játszott szerepéről, Brack bíróról beszélgettünk.

0 Tovább

Vasárnapi Szalon - téma: A Holt lelkek

December 8-án, vasárnap ismét szalont tartott a Radnóti Színház az Andrássy úti próbateremben. A téma ezúttal a Holt lelkek c. előadás volt. Az összejövetelen részt vett Morcsányi Géza dramaturg, aki lefordította és színpadra alkalmazta Gogol művét, Bálint András színész-igazgató és Dr. László János szociálpszichológus.

A közel kétórás kötetlen beszélgetés során Morcsányi Géza többek között elmondta, miért szükségtelen aktualizálni Gogolt: mert anélkül is aktuális, remekmű. A regény megszületése óta eltelt másfél évszázad alatt sem kopott meg a Holt lelkek szarkasztikus hangvételének, humorának, társadalomkritikájának ereje. Az előadás illeszkedik a színháznak az 1994-ben bemutatott Háztűznéző c. legendás produkciójával indult, mai napig tartó orosz-sorozatába. Az orosz művek masszív jelenléte mögött Valló Péter rendező és Morcsányi Géza orosz kultúrával való rokonszenvezése húzódik. Mint Morcsányi elmondta az orosz és a magyar nép gondolkodása, történelme sok szempontból rokonítható, egyebek mellett a korrupcióhoz való kevéssé finnyás hozzáállás is összeköti őket, ami még inkább kézenfekvővé teszi Gogol írásának színpadra állítását.

0 Tovább

A boldog házasság titka - Bánki György pszichoterapeuta gondolatai a Jelenetek egy házasságból kapcsán

A boldog és a boldogtalan házasságban egyformán torzítani kell a valóságot.
A boldogtalan házasságban a másik hülye dolgait a személyiségének tulajdonítjuk, nem pedig egy megbocsátható kis hibának. "Olyan vagy, mint az anyád!" - ez általában nem azt jelenti, hogy anyuka jól főz és aranyos. A másik személyiségét valami rosszal azonosítjuk. Gyakran tudattalanul is azt gondoljuk, hogy a házasság hibáiról a másik tehet.

0 Tovább

Interjú Valló Péterrel

December 22-én mutatjuk be Ibsen: Hedda Gabler című színművét színházunkban. A készülő előadásról a rendezővel beszélgettünk.

Miről szól a Hedda Gabler?

A Hedda Gabler - a Nóra és a Peer Gynt mellett - Ibsen egyik legismertebb darabja. Rengetegszer játszották és játsszák a világban. Ez Ibsen utolsó olyan műve, ami egy nagy női alak köré szervezi a cselekményt - ilyen többek között a Nóra, és A tenger asszonya is. A Hedda Gablernek magánéleti vonatkozása is van: akkor írta a már nem annyira fiatal szerző, amikor plátói szerelmi viszonyba keveredett egy nagyon fiatal osztrák lánnyal Svájcban; ezt később a Solness építőmesterben dolgozta föl. Ibsen két, akkoriban közismertnek számító és valóságos történetre alapozta a darabot; ezek nagyjából le is fedik a cselekményt.

0 Tovább

Jelenetek egy házasságból huszonötödszörre

„Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.” Bergman

Fotók: Bálint Dániel, Csontos Sarolta

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.