Mert amikor ez íródik, még minden alakul, ez a munka lenyomata, hogy miből mi lesz majd. Az alábbi írás az olvasópróbán készült, még csak az érzeteket dolgozza fel. Jó olvasást, és várakozást a Futótűzre!

 

Egy nő, egy történet, egy család és a szavak. A Radnóti Miklós Színház egy újabb bemutatóra készül. 

- Nem tudom mi lesz a vége… - mondta nevetve Alföldi Róbert Wajdi Mouawad: Futótűz című darabjának olvasópróbáján. Majd hozzátette: ez különös tőle, hiszen általában határozott elképzelése van darabjainak végéről. Csakhogy ez egy különleges mű. A nagy, eseménydús jelenetek helyett hosszú, érzelmekkel teli történetmondást és helyzeteket láthatunk majd a színpadon.

A Menczel Róbert által tervezett díszletet először maketten, majd élőben is megvizsgáltuk. Annyit elárulhatok, hogy nem egy szokványos térre kell számítani. A játéktér különböző terekre és szintekre osztható, mivel a történet időben és térben is ugrál.

De hogy miért ezt a színdarabot választották? Erre a kérdésre Alföldi Róbert azt a választ adta, hogy manapság kiveszett belőlünk az, hogy megpiszkáljuk az ügyet, nem merünk beszélni a problémákról, a fájdalmakról, és arról, hogy mit és miként kéne megváltoztatni. Pedig a szónak nagyobb ereje van, mint hinnénk. Ez a darab mesél. Méghozzá erősen,  egy ismeretlen szemszögből. Egy nő szemszögéből, akinek el kellett hagyni a hazáját az őt fenyegető helyzetek miatt és mert ígéretet tett. Ám betekintést nyerünk azoknak a gyerekeknek a világába is, akik szembesülnek anyjuk szenvedéseivel. És ott van egy külső személy nézőpontja is, aki belekerül egy család életébe és a kötelességtudat miatt nem tud kiszállni.

Az olvasópróba a megrázó történet ellenére nagyon jó hangulatban telt. A legnagyobb humorforrást az arab nevek és szövegrészek kiejtése jelentette. Ebben Kelemen Kristóf dramaturg segítette a színészeket. László Zsoltnak 11 sor alatt nyolc névvel kellett megbirkóznia, Pál András arab-angol akcentusa pedig felejthetetlen pillanatokat szerzett.

De nemcsak a nevetések szereztek nagy élményeket. Kováts Adél, aki a darab főszereplőjét alakítja, többször is elérzékenyült az olvasott szöveg hatására. A szövegkönyv végére érve mindenkiben voltak elképzelések, felismerések, kérdések, de persze megnyugvás is, hiszen a végére értek és minden titokra fény derült. 

Rengeteg próba áll még előttük a bemutatóig, de próbáról-próbára egyre közelebb kerül a cél…

Vincze Petra
RIM - Radnóti Ifjúsági Műhely

Fotók: Szlovák Judit