November 30-án megtartottuk az idei évad első Vasárnapi Szalonját, amelynek középpontjában az Anatol és a nők című előadás állt. A Radnóti Színház próbatermében Bálint András rendező mellett a főszereplő, Pál András, valamint Kováts Adél és Farkas Júlia pszichológus beszélgetett az összegyűlt érdeklődők előtt.

Arthur Schnitzler 1893-ban írta egy elköteleződésre képtelen fiatalember különböző nőkkel való kalandjairól szóló színdarabját, melyet 2014 márciusában állította színpadra Bálint András Pál Andrással a címszerepben. Mint a rendező-igazgató mondta, azért tűzte műsorra a darabot, mert a színházhoz szerződött egy igazi Anatol.

Az igazgató maga is játszotta Anatol szerepét harminc évvel ezelőtt a szolnoki Szigligeti Színházban. Az ő Anatolja könnyed sármőr volt, míg a Pál András által játszott figura jóval töprengőbb, vívódóbb, sötétebb alak lett. Ennek oka elsősorban a színészben keresendő, aki alkatánál fogva másfelé kereste a kulcsot a figurához. Pál András elárulta, hogy nem egyszer éppen a jelentben leírtak ellentétét próbálta játszani, hol több, hol kevesebb sikerrel.

A második jelenetben például, amit Kováts Adéllal közösen játszik, írói szándék szerint az aranyifjú találkozik az utcán a nagyságos asszonnyal, akit korábban szerelmével ostromolt, és mesél neki aktuális barátnőjéről, amit az asszony sóvárogva hallgat. Pál András és Kováts Adél kettősében ez a lány nem létezik, csak a nő bosszantására találta ki Anatol – kérdés, persze, mit vesz ebből észre a közönség. A szalonon résztvevő nézők közül többen is megerősítették: felmerült bennük, hogy a lány csak Anatol képzeletének szüleménye.

Farkas Júlia pszichológus elemzése szerint Anatol összetett személyiség: Bálint András, Pál András, Schnitzler és a darabbéli jóbarát, Max is Anatol személyiségének része. Max és Anatol viszonyáról sok szó esett; hogy vajon mennyire őszinte, mennyire intim és mennyire kölcsönös a barátságuk.
A pszichológus kifejtette, hogy hogyan is működik a hipnózis, aminek eszközével maga Anatol is élt az első jelenetben, s
azt is elmondta, hogy páciensei között számtalan olyan Anatol-korú ifjúval találkozik, akik elköteleződési és
intimitásproblémákkal küzdenek.
Ezt az észrevételt a nézők hozzászólásai is megerősítették.

Köszönjük mindenkinek a részvételt!A következő Vasárnapi Szalonok időpontja és témája:

2015. január 25. 11:00
Oresztész

2015. február 1. 11:00
Jelenetek egy házasságból

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrálni szükséges a radnotiszalon@radnotiszinhaz.hu emailcímen.