A színházi alkotók sokszor merítenek személyes élményeikből, így most előadásaink kapcsán, azok tartalmára asszociálva ugyanazt az 5-6 rövid kérdést tesszük fel az alkotóknak (legyen az színész, díszítő, rendező vagy jelmeztervező.) A negyedik részben Bálint András önálló estje, az Úr és kutya két szereplőjét (Bajusz kutya nevében Schneider Zoltánt), a darab rendezőjét és Bajusz kutya gazdáit kérdeztük.

1. Melyik irodalmi kutya szereplő ugrik be legelőször?
2. Kinek lennél szívesen a kutyája?
3. Szeretsz sétálni, sétálva felfedezni ismeretlen városokat?
4. Ki az úr a háznál nálatok?
5. Melyik a legkedvesebb számodra az esten elhangzó irodalmi művek közül?

Bálint András

1. Elsőként Kosztolányi Dezső Hattyú nevű kutyája ugrik be, aki szerepel ebben a műsorban is, egy versben és egy prózarészletben. Valamint az Édes Anna csodálatos befejezése jut eszembe, ahol Hattyú kutya megugatja a nyilas képviselőt. Hattyú egy fehér kuvasz.

2. Magamnak, mert gondos vagyok, mindennap elviszem kétszer sétálni a kutyámat, de nem kényeztetem túl. Nem vagyok rabja a kutyának.

3. Igen, nagyon szeretek sétálni. Régen úgy fedeztem fel olasz városokat, hogy felmásztam a toronyba, és onnan néztem szét. De még idén nyáron is felmentünk Rab városában a templom tornyába, ahonnan mindent látni. Ez jobb, mint egy térkép, és a keringésednek is jót tesz, ha megteszel 300-400 lépcsőfokot.

4. Az Úr és kutya rendezője.

5. O’Neill kutyájának a végrendelete, mert azt nem én mondom, hanem Bajusz (Schneider Zoltán hangján).

Deák Krisztina (rendező)

1. Kosztolányi Dezső kiskutyája A szegény kisgyermek panaszaiból. Kicsi gyerekkoromban olvastam és akkor határoztam el, hogy egyszer nekem is lesz ilyen barna szemű kiskutyám. Nem azért, hogy én vigasztaljam, ahogy a versben van, hanem hogy én vele vigasztalódjak, ha bánat ér. Nem sokkal később félig gazdája lettem egy kiskutyának. A bérházban, ahol laktam, volt egy idős doktor néni (talán 40 éves is lehetett akkor), szeretett volna kutyát, de nem volt ideje sétáltatni. Így azt találta ki, hogy legyen egy közös kutyánk, én sétáltatom, de nála alszik. Egész életemben volt kutyám, de az első, aki csakis engem választott gazdájának, az csak mostanában lett: Walter, Bajusz fia.
Részlet a versből (az egész mű itt olvasható)


Kosztolányi Dezső: A kis kutya

Mégis a legszebb állat.
Magasba trónol fönn a vánkoson,
csodálva nézem sokszor órahosszat
és fürge szívverését számolom.

2. Barátom a kutya. Azt hiszem, tudom, mi a jó neki. Előző kutyám, Rómeó például sokat lovagolt velem az erdőben. A hozzáértők mondták, hogy nem szabad, a golden retriever ízületei tönkre fognak menni a nagy vágtákban. Megbénul, korán meghal. Rómeó az erdőben volt a legboldogabb. Így aztán mindig magammal vittem. 16 évet élt.

3. Ki ne szeretne? De nekem a sétához hozzátartozik a kutya. Külföldön ez hiányzik.

4. Természetesen a férjem.

5. Változó, és nem feltétlen a kutya szereplő miatt. Állatok közelében lenni, kutyával élni: boldogság. Sajnálom, hogy a kutya versek majdnem mindig szomorúak.

Schneider Zoltán (Bajusz hangja)

1. Bächer Iván kutyás történetei jutnak először eszembe a Hatlábú című könyvéből. Vidámnak induló novellák, de aztán ráfagy az ember arcára a mosoly.

2. Neked. Az biztos, hogy Pavlov kutyája nem lennék, mert állandóan kísérletezne rajtam.

3. Szeretek sétálni, de még inkább szeretnék, ha több szabadidőm lenne.

4. Inkább az asszony.

5. Bächer Iván művei, és a Részeg kutya Kosztolányitól.

Lakatos Krisztina és Paróczai József (Bajusz gazdái)

1. Amennyiben az Úr és kutya című irodalmi est is beleszámít, abban az esetben természetesen Bajusz kutyánk jut az eszünkbe.

2.Olyan gazdát választanék, ha kutya lennék, aki minden idejét velem tölti, beenged a lakásba, sokat sétál velem és jókat főz nekem.

3. Igen.

4. Mivel még „csak” 20 éve élünk együtt, ezt a kérdést még nem sikerült eldöntenünk. :)

5. O'Neill: Egy szeretett kutya végakarata

Előadásfotó: Bálint Dániel

Portréfotó: Falus Kriszta