Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

KávéSzünet - Vágyvillamos

A színházi alkotók sokszor merítenek személyes élményeikből, így KávéSzünet című sorozatunkban ugyanazt az 5-6 rövid kérdést tesszük fel az alkotóknak az előadásaink kapcsán, azok tartalmára asszociálva. A hetedik részben Tennessee Williams Vágyvillamosának négy szereplőjét kérdeztük, amelyet Zsótér Sándor állított színpadra 2011 őszén. Az előadást az évadban utoljára május 27-én, szerdán láthatják!

1. A Te képzeletbeli villamosod merre közlekedne?

2. Összetartó családban nőttél fel?

3. Mennyire foglalkoztat az öregedés?

4. Szereted a 20. századi amerikai irodalmat, van esetleg kedvenc műved / íród?

5. Hogy jellemeznéd három szóval Zsótér Sándor munkáját?

0 Tovább

"Tessék párkapcsolatban élni" - Neudold Júlia beszélgetett Bálint Andrással a Jelenetek egy házasságból előadás kapcsán

1973. április 11-én, 42 éve mutatták be a Jelenetek egy házasságból című filmet Svédországban. Ingmar Bergman művének színpadi adaptációja a Radnóti Színházban 2015. április 11-én, szombaton pedig éppen 42. alkalommal lesz látható! E véletlen egybeesés örömére most megosztjuk Önökkel a Bálint András rendezővel 2013-ban készült interjút, amelyből sok érdekesség kiderül a darab előkészületeiről és a film 70-es évekbeli hatásáról is.

Biztosan sokan elvárásokkal jönnek megnézni ezt a történetet. Szerinted milyen nyomokat hagyott ez a film az emlékezetben?

Az előadást majdnem mindenki a filmhez viszonyítva nézi. Én a filmet annak idején, a 70-es években láttam és nagyon szerettem. Akkoriban éppen egy nagy házassági válságban éltem, úgyhogy nagyon aktuális is volt. De most nem néztem meg újra. Elolvastam sokszor a forgatókönyvet. Azt szokták mondani, hogy a film sötétebb volt, pesszimista, de azt is szokták mondani, hogy fekete-fehér volt - holott valójában színes; úgy emlékeznek, hogy Erland Josephson és Liv Ulmann hangja csodálatos volt - ez Szabó Ottó és Halász Jutka hangja volt, mert szinkronizálva ment. Szóval az emlékek megcsalják az embert.

Hogyan esett erre a forgatókönyvre a választásod? Megint valami válság?

Nem beszélünk magánéletről. Mi már játszottunk egy Bergmant ebben a színházban: a Rítust. Nagy híve vagyok a mesternek. Inkább az írásainak most már, mint a filmjeinek. Gyakran forgatom az önéletrajzát, a Laterna Magicát. Csodálatos. A Stockholmi Nemzeti Színház igazgatója volt hosszú évekig, több színdarabot rendezett, mint filmet. És eszembe jutott Szávai Viki meg Schneider Zoli. Hogy ezek ők.

0 Tovább

JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ - 2. rész

2015. január 25-én közönségtalálkozó követte a Jelenetek egy házasságból előadását, amelyen a rendező, Bálint András mellett a két szereplő: Szávai Viktória és Schneider Zoltán, valamint a dramaturg, Hárs Anna válaszolt a nézők kérdéseire. Most a beszélgetés második részét olvashatják. Az első rész itt található.

Néző
Milyen racionális vagy irracionális motiváció van egy darab választásában?

Bálint András
Ennek a színháznak, ennek a színpadnak nagyon jól állnak a kamaradarabok, bár időnként próbálkozunk 16 szereplős darabbal is. A Nem félünk a farkastól, a Ványa bácsi az 5-6-8 szereplős darabok. Én, mint a színház igazgatója, azt nézem, hogy mikor ment utoljára egy darab Pesten, lenne-e érdeklődés rá a közönség részéről. De itt döntően az számított, hogy magunkról akartunk beszélni, én is a magam számos tapasztalatáról. A darab akkor jó, ha nagyon személyes.

0 Tovább

AKIK NÉLKÜL NEM...

Szól a taps. Vége az előadásnak, a színészek meghajolnak - a nézők elismerése nekik szól. De nem csak nekik. A színfalak mögött ott állnak azok, akiknek a szakértelme, tapasztalata, segítsége elengedhetetlen ahhoz, hogy a produkció teljes egészében összeálljon. Új sorozatunkban őket mutatjuk be: a kellékest, a fodrászt, az öltöztetőt, az ügyelőt, a díszletépítőt és a többi színházi háttérmunkást, akik nélkül nem jöhetne létre estéről estére az előadás.

Az első részben Bóné Józsefet, a Radnóti Színház kelléktárának vezetőjét ismerhetik meg, aki évtizedek óta a színház tagja. Először Schneider Zoltán mutatja be őt saját szavaival, majd interjút olvashatnak vele.

0 Tovább

JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ - 1. rész

Hárs Anna - dramaturg, Schneider Zoltán, Szávai Viktória, Bálint András - rendező

2015. január 25-én közönségtalálkozó követte a Jelenetek egy házasságból előadását, amelyen a rendező, Bálint András mellett a két szereplő: Szávai Viktória és Schneider Zoltán, valamint a dramaturg, Hárs Anna válaszolt a nézők kérdéseire.


Bálint András
Jó estét! Alkalmanként ebben a színházban beszélgetést kezdeményezünk a közönséggel és a produkció alkotóival. Ma a 39. előadása volt a Jelenetek egy házasságból című darabunknak. Hogy ment, Viki?

Szávai Viktória
Nem tudom, még nem tértem egészen vissza a realitásokba, de viszonylag jól.

Néző
Az mitől függ, hogy hogy megy az előadás? Mert innen lentről a nézőtérről elég jónak tűnt.

0 Tovább

Radnóti

blogavatar

A Radnóti Miklós Színház blogja. Hírek, információk, érdekességek.

Facebook

További képek Instagram oldalunkon

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

Hozzájárulok, hogy a Radnóti Színház hírlevelet, ajánlót és egyéb értesítést küldjön számomra

Amennyiben nem szeretné kapni a Radnóti Színház hírleveleit, minden levelünk alján megtalálja a leiratkozás gombot. A Radnóti Színház adatkezeléssel és adatvédelemmel kapcsolatos irányelveit itt találja: http://radnotiszinhaz.hu/adatkezelesi-es-adatvedelmi-tajekoztato/ További információ: titkarsag@radnotiszinhaz.hu.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.