1.) A Vágyvillamos előadás komoly szakmai elismerést mondhat magáénak, a POSZT-on a Legjobb női alakítás díját kaptad érte, elnyerted a Színikritikusok díját és a Radnóti Színház társulatának díját is. Nemrég volt a 60. előadás, ami azt jelenti, hogy a nézők is szeretik. Mitől lett ekkora siker?

Van úgy, hogy egy előadás szerencsés csillagzat alatt születik. De ezt persze közben az ember nem érzi. Egy ideig csak a problémákat látja, baja van magával, az egész anyaggal, aztán egyszer csak jön az ihlet. Ez egy összetéveszthetetlen érzés, azt szoktam mondani, hogy ilyenkor kegyelmet kap a színész. A próbák egyszer csak egy másik energiaszintre lépnek. És tudod, hogy jó irányba haladsz.
Vannak jó, jobb, kedvelt és még inkább kedvelt előadások és van ez a kegyelmi állapot. Ami csak ritkán adatik meg. Nem tudom válaszoltam-e a kérdésedre…


2.) Változott az alakításod a premier óta?

Nagy baj lenne, ha nem változott volna. Meghatározott kereteken belül. Adva volt a meder, amiben egy darabig kis patakocska folydogált, mostanra pedig – úgy érzem – ugyanabban a mederben nagy folyóvá szélesedett. Ennek a szabadságát nagyon élvezem. Vannak persze apályok is, de Zsótér az a rendező, aki nem hagyja ellustulni embert. A hatvanadik előtt is próbáltunk!

 

3.) 20 éve vagy tagja a Radnótinak. Ez egy komoly kapcsolat. Ha azt mondom, Radnóti Színház, mi jut eszedbe először?

Ez evidencia, nem szoktam ezen gondolkozni. Nem emlékszem, milyen volt, amikor nem volt, nem tudom, milyen, amikor nincs. Sok minden történt ez alatt az idő alatt, de a kötődésem erősebb, mint valaha.

4.) Milyen szerepek várnak még rád az évadban?

Októberben volt A csillagos ég bemutatója. Nagyon szeretem azt az előadást. Jövő héten kezdem próbálni Az Anatol és a nők c. Schnitzler-darabot, aminek Pál András és Schneider Zoltán lesz a két főszereplője, én játszom az egyik nőt az öt közül. A többiről pedig kérdezzük meg Bálint Andrást.

5.) Most éppen (kivételesen) nem próbálsz. Mivel telnek napjaid?

Most éppen nyílt napokra járok különböző iskolákba. Laura jövőre lesz nyolcadikos, nem akarom utolsó pillanatra hagyni az iskolaválasztást, mert nem biztos, hogy akkor is lesz rá időm. A szabadidő pedig elsősorban a családé. Meg egyéb kulturális élményeké: az olvasásé és a színházba járásé.

5+1.) Szoktál szerelmes leveleket kapni?

Hála istennek, igen. 

Portréfotó: Falus Kriszta

Koncz Zsuzsa

Előadásfotók: